Pompoenmuffins

Ik heb gemerkt dat het lastig is om mijn levensstijl vol te houden in een wereld vol verleidingen als ik niet zorg dat ik ook wat lekkers te snoepen heb. Dan pak je toch dat koekje/toastje/andere lekkers dat de anderen dan aan het eten zijn. En dat ‘Ach, die ene keer…’ loopt al gauw uit op nóg een keer en nóg een keer en dan is het hek van de dam. Goed voornemen nummer 2 voor dit jaar was dan ook om voor lekkers voor mezelf te zorgen zonder daarbij de grenzen van mijn dieet al te ver te overschrijden.

Deze muffins vind ik nog wat te vast, ze mogen van mij wat luchtiger. Wellicht volgende keer eens spelen met opgeklopt eiwit voor de luchtigheid, ik heb nog een portie pompoenpuree in de diepvries gezet. Aan de andere kant, de meeste pompoen-baksels zijn nou eenmaal stevig van textuur dus misschien ligt het gewoon aan mijn tarwe-wereld verwachtingenpatroon.

Voor 6 muffins:

150 gr pompoenpuree
30 gr honing
50 gr gesmolten boter
2-3 druppels stevia
2-4 tl koekkruiden
1-2 tl kaneel
1 tl bakpoeder
4 eieren
60 gr kokosmeel

Roer de honing en de gesmolten boter door de pompoenpuree. De opgegeven hoeveelheid honing zorgt voor zeer licht gezoette muffins, houd je van wat zoeter voeg dan nog een paar druppels stevia naar smaak toe. Roer de koekkruiden, kaneel en bakpoeder door. Proef dan een likje deeg om de hoeveelheid kruiden te controleren.  3 tl koekkruiden en een flinke tl kaneel leverden bij mij een kruidige muffin toch ook nog de pompoen proeft.

Zelf pompoenpuree maken?
Een kleine pompoen in grove stukken snijden en met schil en al ca 30 minuten stomen. Met een lepel het vlees uit de schil scheppen en even doorroeren tot een gladde puree. Afhankelijk van het formaat levert één pompoen 250 tot 400 gr puree.

Klop het eerste ei door de pompoen,  gevolgd door de helft van het kokosmeel. Dan het tweede ei en de andere helft van het kokosmeel, gevolgd door de laatste twee eieren.

Verdeel het mengsel over zes muffinbakjes en versier de muffins met een halve pecannoot of wat geschaafde amaldelen. Bak 30-35 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven.

Advertenties

7 gedachten over “Pompoenmuffins”

  1. Stevia is inderdaad een suikervervanger, maar dan eentje die van nature voorkomt in een bepaald plantje. Te koop bij natuurvoedings- of reformwinkels en via internet. De smaak moet je liggen maar van merk tot merk verschilt het ook nog wat.
   Ik moet bekennen dat ik er nog niet helemaal uit ben, wel of geen zoetstof, wel of geen toegevoegde suikers. Ik ga voorlopig uit van het principe dat ik beter iets huisgemaakts kan eten waar een beetje suiker in zit dan een fabriekskoekje dat bol staat van de suikers en E-nummers. En ik ben ook eigenlijk niet van plan om een fanatieke suiker-nazi te worden, het moet ook een beetje leuk blijven. Dus links en rechts eens wat honing of palmsuiker moet kunnen.

 1. Er zijn grenzen inderdaad in hoever je wilt gaan. Mijn ervaring is inmiddels dat ik sommige dingen gewoon niet wil weten. Er is zoveel niet gezond en wel gewoonte in de supermarkt en fabrieken. Lastig is dat. Maar stevia hoor ik vaker vallen. Toch maar eens kopen en kijken wat ik ervan vind. Ik werk ook met dadelstroop bv.

  1. Alles met mate zei oma altijd al (alleen deed ze het geloof ik niet altijd zelf ;))
   Ik was al nooit een pakjesmens met het eten maar koekjes gingen er hier toch genoeg doorheen vroeger. Ik geloof heilig dat ik mijn lijf nu meer goed doe door het meeste zelf te maken. Een lepeltje suiker links of rechts zal daar geen afbreuk aan doen.

   Allez, bedtijd, hoort ook bij een gezonde levensstijl 😉

   1. Ik zag tot mijn verrassing candarel stevia in de nieuwe folder van hoogvliet, waarop ik toch maar eens op t woord ben gaan googelen. Lijkt me niet verkeerd om in huis te hebben, als suikeralternatief.

    En eens met de met mate hoor. Mijn tante is in reactie op kanker totaal gestopt met zuivel. Gevolg is dat ze op verjaardagen steevast darmproblemen krijgt als ze taart eet. Als je aan geheelonthouding doet kun je intollerantie ontwikkelen. Not the piece of cake I’m looking for 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s