Gebakken romanesco

Romanesco is familie van de bloemkool, maar is net weer wat anders van smaak. Ik vind hem helemaal geweldig vanwege zijn fractal-achtige puntige torentjes. Geroosterd uit de oven is heerlijk, dat benadrukt zijn lichte zoetigheid. Vandaag heb ik hem echter gebakken in de pan, ook lekker. Dit recept kun je uiteraard ook maken met bloemkool.

Voor 2 grote porties:

1 romanesco
1 ui
teentje knoflook
1/2 tl zeezout
2 el spekvet of (kokos)olie
30 gr pecorino

Verdeel de romanesco in roosjes en stoom ze ca 5 minuutjes. Heb je geen stoombloem, dan kun je ze ook in een bodempje water koken, de bovenste roosjes stomen dan. Laat ze even uitdampen alvorens te bakken.

Snipper in de tussentijd de ui en hak de knoflook fijn. Een kleine hoeveelheid zout bij de knoflook strooien tijdens het fijnmaken zorgt dat de chemische reactie die voor de ‘knoflooklucht’ zorgen worden beïnvloed, waardoor je wel de smaak maar minder stank hebt.

In plaats van pecorino kun je ook parmesan of grana padano gebruiken, maar alsjeblieft  niet uit een zakje!

Verhit je vetstof naar keuze, voeg de ui, knoflook en gestoomde romanesco toe en bak deze onder regelmatig omscheppen tot de ui goudbruin is en de romanesco wat schroeiplekjes vertoont. Roer 2/3 van de kaas door de romanesco, verdeel over de borden en bestrooi met de resterende kaas.

Wij aten er speklapjes bij.

Advertenties

Een gedachte over “Gebakken romanesco”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s