Sukadelapjes met pruimen

Zondag aten wij heerlijke sucadelapjes met wortelsalade en gebakken aardappeltjes voor de jongens. Die wortelsalade, oftewel gewoon geraspte worteltjes, was gewoon, wortelsalade. Maar de sucadelapjes waren lekker!!

Om de een of andere reden staat er in recepten vaak 1,5 uur stooftijd. Ik weet niet hoe andere mensen hun lapjes eten, maar ik had ze toch graag gaar en zacht, en 1,5 uur is dan bij lange na niet genoeg. Mijn lapjes stoven, op een mini-pitje, u-ren-lang. Maar dan zijn ze ook wel heerlijk! En ach, dat stoven gaat vanzelf, toch?

In mijn ruime tajine gaat ongeveer 1 tot 1,2 kg in één laag. Heb je een kleinere pan, neem dan wat minder vlees.

Voor 6-8 porties:

3 el olie of boter
1 kg sukadelapjes
3 tenen knoflook
3-4 uien
Zout en peper
20-25 gedroogde pruimen
1/2 fles rode wijn

Braad de sucadelapjes aan. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Wanneer de lapjes wat zijn aangebruind kunnen de uien en de knoflook erbij. Breng het geheel op smaak met zout en peper, verdeel de pruimen tussen het vlees en blus af met de rode wijn.

Zodra de wijn begint te koken kan het vuur op zijn laagst. Eigenlijk hoeft het niet eens te koken, rond 90 graden is voldoende om het collageen zacht te maken.

Ook lekker met andere soorten stoofvlees

Laat het geheel zo enkele uren pruttelen. Ik laat vlees soms wel een hele nacht opstaan, maar dat kan op inductie dan ook zonder gevaar. Met gas zou ik toch even uitkijken.

In mijn tajine hoef ik geen extra vocht toe te voegen aan bovenstaande recept, maar gebruik je een gewone (stoof)pan, dan moet er waarschijnlijk een of meerdere keren wat vocht bij. Dat kan bouillon zijn of water. Voeg je bouillon toe, let dan wel op het zoutgehalte van je gerecht.

Vergeet overigens niet om de tenen knoflook er weer uit te vissen voor het opdienen!!

Advertenties

One thought on “Sukadelapjes met pruimen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s